5 gyakori hiba, amit a legtöbb építkező ingatlantulajdonos elkövet

Több, mint 19 éves pályafutásunk során rengetegszer találkoztunk már az alábbi – általában figyelmetlenségből vagy kapkodásból adódó – hibákkal, ami kisebb előre tervezéssel megelőzhető lett volna. Azért, hogy a legmegfontoltabb ingatlantulajdonosként se vesszen el a bürokrácia útvesztőjében, vagy érje kellemetlen meglepetés, elkészítettük az alábbi listát, hogy tanulhasson mások hibáiból:

Tervezzen előre!

Teljesen egyértelműnek tűnik, hogy amikor valaki belefog egy építkezésbe, megtervezi azt töviről hegyére, ütemtervet készít a feladatokról és megbecsüli, hogy nagyjából mennyi idő szükséges egy-egy munka elvégzéséhez. A legtöbb kellemetlenséget mégis a későn elindított áramszolgáltatói igénybejelentés okozza. Annak érdekében, hogy ne boruljon az építkezés kártyavára, azt javasoljuk, hogy az alábbi határidőket vegye figyelembe csatlakozóberendezések telepítése vagy bővítése kapcsán:

  •  6 hónap, ha 50 méternél közelebb található a legközelebbi közcélú hálózat.
  • Nagyjából 1,5 év ha 50 méternél távolabb található a legközelebbi közcélú hálózat. Ebben az esetben hálózatfejlesztés szükséges, aminek ütemezése az áramszolgáltatója hatáskörébe tartozik.

Ügyeljen a sorrendre!

E jelenség sokszor összefügg az előbbi ponttal de mégis érdemes külön is megemlíteni. Számos olyan esettel találkoztunk már, amikor a munkafázisok sorrendjének felcserélése okozott fejfájást a tulajdonosnak. Itt arra gondolunk, amikor valaki először hívja a kőműveseket és a festőket, majd ezután indítja el új- vagy többlet villamosenergia igényének folyamatát. A fogyasztásmérő szekrény telepítése sok esetben viszont véséssel járhat, nem is beszélve a belső villanyszerelési munkákról.

Sokszor egy későn befizetett áramszolgáltatói díjbekérő is komoly fennakadást okozhat, mivel a tervezést csak azután tudjuk megkezdeni, hogy Ön kiegyenlítette azt. 

Számolja ki a szükséges teljesítményt!

Sokszor találkozunk azzal a jelenséggel, hogy valaki megvásárolta az olyan – nagyobb teljesítményű – háztartási eszközöket (villanytűzhely, klíma vagy szauna), amit utána nem tud ellátni az otthonában meglévő teljesítményről (lecsapja a biztosítékot). Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy csináljon becslést a berendezések teljesítményéről.

A meglévő és az új elektromos készülékek összes (beépített) teljesítménye (kW-ban). A csatlakozóberendezést az egyidejű teljesítményfelvétel miatt általában így tervezzük.  Amennyiben ez meghaladja az alanyi jogon igényelhető 6,6 kW-ot, akkor csatlakozási díjat kell fizetni. Ebben az esetben javasolt a 3 fázisú rendszer kialakítása.

Egy vagy három fázis?

Felmerülhet a kérdés új családi ház vagy lakóépület építésének tervezése közben, hogy a villamos tervben egy- illetve három fázis szerepeljen. A lakossági felhasználók számára elérhető kisfeszültségű villamos hálózat mindenhol háromfázisú. Így a három fázis szinte minden csatlakozási pontnál rendelkezésünkre áll.

Bár egy átlagos fogyasztású családi ház ellátásához elegendő az egyfázisú csatlakozás, ami magába foglalja a világítást, szórakoztató elektronikát és háztartási eszközöket (mikrohullámú sütő, mosógép, porszívó). Ennek ellenére fontos a villamos terv elkészítése előtt a fogyasztási szokásokat egyeztetni.

Az alap csatlakozási áramerősség 1x32A, ami minden fogyasztó számára biztosított, csatlakozási díj fizetése nélkül.

Minden olyan esetben, ha kevés a 32A, vagy előreláthatólag háromfázisú, illetve nagyteljesítményű készülék kerül a háztartásba (elektromos tűzhely, klíma, szauna), akkor háromfázisú csatlakozást kell létesíteni.

A jelenlegi szabályok szerint 32A csatlakozási áramerősség-érték felett, hálózatfejlesztési hozzájárulást kell fizetni. Ha tehát 1x32A-es, vagy három fázis esetén 3x10A-es csatlakozást veszünk igénybe, nem kell hálózatfejlesztési hozzájárulást fizetnünk. A hálózatfejlesztési hozzájárulás mértéke meglévő hálózat esetén: 3600 Ft/A+ÁFA.

Extra igények esetében (pl. a fázisszám-növelés vagy nagyobb teljesítményigény), amennyiben közcélú hálózat bővítésére van szükség, a bővítés részarányos költségeit kell a fogyasztónak megfizetni.

Költségterv készítése

Az elektromos rendszerek kiépítése vagy fejlesztése nem feltétlenül a pénztárcakímélő beruházások közé tartozik, viszont mindenképpen egy hosszú távon megtérülő befektetés, mivel ezen erőátviteli berendezések élettartama (a megfelelő karbantartások mellett), akár 25-35 év. A tőlünk kapott ajánlatban minden esetben a legkorszerűbb és legbiztonságosabb műszaki megoldás szerepel, amelyek a legkisebb költség elve alapján készülnek. Mindezt azért, hogy Ön és családja hosszú évekig élvezhesse az elektromos áram nyújtotta kényelmet, kompromisszumok nélkül.

Ezenfelül ajánlatunk általában tartalmazza az NKM Társaságcsoport felé fizetendő díjakat is, annak érdekében, hogy ütemezni tudja a beruházás összes költségét. 

Vannak területek, ahol megéri spórolni de az otthona villamosenergia ellátása nem ezek közé tartozik. Tudja biztonságban családját,  minimalizálja az elektromos tűz és az áramütés kockázatát! Kérje díjmentes helyszíni felmérésünket!

Ne hagyja az utolsó pillanatra!

Tervezzen előre! Kérjen időpontot díjmentes helyszíni felmérésünkre még ma!

Talán még ez is érdekelheti 

A jövőre építünk

A jövőre építünk

Fontosnak tartjuk, hogy az iskolából kikerülve a fiatalok lakhelyükhöz közel találjanak szakmájuknak és elvárásaiknak...